Cel mai mic senzor autonom realizat vreodata

11 02. 2010, 12:42

Procesor, celula solara si baterie, toate sunt continute de un invelis cu dimensiunile de 2,5x3,5x1 mm, prin urmare de o mie de ori mai mic decat dispozitivele similare existente pe piata la ora actuala. Menit a fi utilizat la producerea de aparatura biomedicala si sisteme de monitorizare ambientala, acest dispozitiv ar putea imbunatati eficienta retelelor de senzori, reducand in acelasi timp si costurile.

Unul dintre punctele forte ale dispozitivului, dupa cum au subliniat cercetatorii americani care l-au prezentat in cadrul unei conferinte la San Francisco, este faptul ca utilizeaza un procesor conventional, ARM Cortex-M3, cu arhitectura de 32 biti, acest lucru find de natura sa-i favorizeze succesul comercial. Este in prezent cel mai eficient energetic "microcontroller" (dispozitiv alternativ microprocesorului, dotat cu o putere mai mica, dar care consuma semnificativ mai putin) existent pe piata.

"Sistemul nostru poate functiona practic perpetuu, daca este expus in mod periodic la conditii de iluminare adecvate, chiar si in interior", a explicat David Blaauw, profesor de inginerie electronica la Universitatea Michigan. Dupa cum a precizat, singura lui limita ar putea fi uzura bateriei, care insa oricum ar trebui sa dureze ani buni.
Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: