Primul om care va ajunge la viteza supersonica in cadere libera

26 02. 2010, 07:00

Viteza sunetului variaza in functie de altitudine si temperatura. Echipa stiintifica Red Bull Stratos estimeaza ca - dupa numai 35 de secunde in cadere libera - Baumgartner va depasi bariera sunetului, ajungand la o viteza de aproximativ 1,100 km/h la o altitudine de 30,000 metri. Pericolele cunoscute la astfel de altitudini, includ temperatura de sub 0 grade Celsius; un mediu inconjurator cu prea putin oxigen care sa tina in viata o fiinta umana; tendinta de a te roti incontrolabil (pana la punctul de inconstienta sau poate si mai rau); presiunea aerului este atat de mica astfel incat exista posibilitatea ca, fara un costum presurizat, sangele sa poata "fierbe", formandu-se bule de vapori ucigasi. Factorii nepredictibili, aditionali fata de cei mai sus mentionati includ schimbarile bruste de presiune a aerului care pot conduce la o instabilitate in zona "transonica" (atunci cand viteza se apropie de zona supersonica), lucru care la jumatatea secolului XX a dus la pierderea de sub control a unor aeronave sau chiar ruperea in bucati a acestora, rezultand astfel si conceptul de "bariera a sunetului".

Un interes particular este acordat si "interactiunii soc-soc", moment in care undele de soc se ciocnesc si creaza o reactie asemanatoare nu foarte diferita de unda de soc a unei explozii.

"Principala noastra preocupare este ca nu stim cum va reactiona corpul uman care nu se afla intr-un aparat de zbor la o astfel de experienta", spune Dr, Jonathan Clark, directorul medical al acestei misiuni. "Insa tocmai acest lucru speram sa-l aflam, in folosul reusitei viitoarelor zboruri spatiale".

Einar Enevoldson, detinator a opt recorduri mondiale in cariera sa de pilot de teste, care in proiectul Red Bull Stratos, are rolul de analist pe probleme de siguranta, afirma: "Principalul nostru obiectiv este acela de a contrui un plan de siguranta care sa-l protejeze pe Felix Baumgartner de efectele extreme de presiune si temperatura, dar care totusi sa ofere informatiile atat de necesare pentru prezicerea acestor efecte pentru a putea in viitor potentiale alte salturi de la inaltimi mai mari si cu viteze mai mari".

CITESTE SI: