Soarele si Terra isi disputa atmosfera

08 03. 2010, 12:34

O batalie titanica este in curs intre Terra si Soare: acesta din urma incearca sa "smulga" atmosfera Terrei, care se lupta pentru a-si apara scutul de protectie. O demonstreaza un studiu american publicat recent in revista Science, coordonat de geofizicianul John Tarduno de la Universitatea Rochester.

Potrivit studiului, in urma cu 3,5 miliarde de ani, campul magnetic terestru avea jumatatea din forta pe care o are in prezent. Aceasta "slabiciune", asociata violentei vantului solar provenit de la tanarul astru solar, ar fi facut sa dispara apa din atmosfera Terrei. Nivelul intensitatii vechiului camp magnetic a fost obtinut in urma examenului incluziunilor magnetice continute in cristalele "intemnitate" in anumite roci africane. "Cu o magnetosfera slaba si o rapida rotatie a tanarului Soare, in urma cu 3,5 mld de ani, Terra probabil primea intr-o zi cantitatea de protoni solari pe care o primeste astazi pe parcursul unei furtuni solare severe", a precizat Tarduno.

In opinia specialistului, acest lucru inseamna ca la acea epoca Terra a fost atinsa de un numar de particule solare mai mare decat cel calculat pana acum. Probabil vantul solar a "maturat" din atmosfera mult mai multe particule volatile, precum hidrogenul, decat se credea. Iar o pierdere de hidrogen implica o pierdere de apa, a explicat Tarduno, in opinia caruia acest lucru inseamna ca in prezent exista mult mai putina apa pe Terra decat pe vremea cand planeta era foarte tanara.
Sursa: ANSA

CITESTE SI:

Soarele este conectat de Terra

Anunt soc: Campul magnetic al Terrei se modifica

TOP 10 lucruri inedite pe care nu le stiai despre Terra