Bumbacul-Materialul minune al anului 2010

10 03. 2010, 13:10

Totul a inceput cu experimentele de laborator ale profesorului Juan Hinestroza, un expert care a reusit sa produca fibre de bumbac care pot transmite curent electric la fel de bine precum vechile cabluri metalice. Noile tehnologii bazate pe folosirea bumbacului in cele mai neasteptate aplicatii sunt pe val, o rochie cu device-uri pentru incarcarea gadget-urilor nelipsite din randurile tinerilor, urmand sa fie lansata in inaugurarea evenimentului anual Cornell Design League Fashion Show, care anul acesta va avea loc pe data de 13 martie sub auspiciile Universitatii Cornell.
Folosindsu-se de ajutorul nanotehnologiei multidisciplinare dezvoltata de Universitatea Cornell in colaborare cu universitatile italiene din Bologna si Cagliari, echipa profesorului Hinestroza a creat o metoda proprie prin care vor tese impreuna fibrele de bumbac si nanoparticulele cu proprietati de conductori electrici.

"Tehnologia dezvoltata in colaborare cu prietenii si colegii nostri italieni, permite bumbacului sa ramana flexibil, usor si confortabil, chiar daca va avea proprietati electrice. Tehnologiile anterioare ofereau, de asemenea, conductibilitate, dar fibrele rezultate erau rigide si grele. Prin metoda noastra am reusit sa eliminam acest impediment, iar noul material rezultat poate fi tesut si cusut fara dificultati", declara entuziast profesorul Juan Hinestroza.

Sursa : ScienceDaily

CITESTE SI :