Dezghetul scoate la suprafata mamutii siberieni

12 03. 2010, 00:00

Rame de fotografii, piese de sah, podoabe - toate sculptate din oase si fildes de mamuti lanosi - se gasesc de vanzare intr-un numar surprinzator de mare.

Parerile savantilor rusi in privinta incalzirii globale sunt impartite; unii sustin ca ea exista, altii nu sunt de acord cu aceasta afirmatie, dar nimeni nu poate nega faptul ca, in ultimele tri decenii, permafrostul siberian s-a tot dezghetat, treptat, scotand la ivela nenumarate bucati de oase si colti de mamut. Cresterea cantitatii a dus, fireste, la scaderea pretului cu care se vand aceste piese.

Chiar oameni de stiinta care lucrasera multi ani in Siberia au devenit, in ultimul timp, cautatori de fosile de mamuti lanosi, petrecandu-si lunile de vara in cautarea ramasitelor acestor mamifere uriase, disparute in urma cu cca. 10.000 de ani.

Cu ajutorul localnicilor, ei aduna gramezi de oase si bucati de fildes. Portiunile de schelet aflate in stare buna ajung in muzee sau la colectionari particulari din lumea intreaga; cele deteriorate sunt trimise in intreprinderi specializate - aflate mai ales in China - unde sunt sculptate si transformate in tot felul de suveniruri, care se vand si cumpara in numar mare, inclusiv pe internet.

Sursa: Los Angeles Times

CITESTE SI: