Adolescentii britanici iau lectii de somn

16 03. 2010, 11:41

Adolescentii morocanosi si iritabili ar putea fi mai degraba victimele unei lipse de somn, decat ale "fazei" hormonale prin care trec.

In Marea Britanie, oamenii de stiinta au constatat ca un numar ingrijorator de mare de adolescenti nu au parte de suficienta odihna in timpul noptii. Unii dintre ei nu dorm mai mult de 4 ore pe noapte (in conditiile in care specialistii recomanda cel putin 9 ore de somn pe noapte, pentru copii si adolescenti), iar drept urmare, sunt vesnic prost-dispusi si au rezultate slabe la scoala.

Cercetarile au aratat ca, in general, adolescentii se duc la culcare (teoretic) - adica se retrag in camera lor - intre orele 11 si 12 noaptea, dar mai petrec cateva ore uitandu-se la televizor, jucand jocuri pe computer sau navigand pe internet.

Lipsa somnului determina nu numai iritabilitate, ci creste si riscul aparitiei obezitatii, a depresiei, a problemelor de concentrare si a hiperactivitatii.

Initiate deocamdata in patru scoli britanice, "cursurile de somn" ii ajuta pe adolescenti sa intelega importanta odihnei de noapte si ii invata cum sa isi creeze conditiile necesare pentru un somn reconfortant - in primul rand, sa evite sa-si ia cu ei in pat telefoanele mobile, consolele de jocuri sau laptop-urile.

Sursa: Mail Online

CITESTE SI: