O gena decide “sexul” creierului

22 03. 2010, 11:11

Potrivit unui articol publicat in revista Nature Neuroscience de cercetatorii de la Universitatile Glasgow si Oxford, exista o anumita gena care contribuie la modelarea sexului creierului, determinand diferentele neurale caracteristice celor doua sexe. Descoperirea a fost facuta pe musculita "betiva" (Drosophila melanogaster), dar gena in chestiune, cunoscuta sub denumirea de "doublesex" (dsx), este conservata in intregul regn animal, prin urmare potential importanta si pentru oameni.

Expertii au descoperit ca aceasta gena, cunoscuta pentru capacitatea ei de a influenta trasaturile masculine si feminine la musculita, in creierul femelei este fundamentala pentru dezvoltarea unui circuit complet "roz", in vreme ce in cel al masculului ajuta o alta gena la formarea neuronilor "albastri". In studii precedente, alti cercetatori au demonstrat ca gena "fruitless" controleaza comportamentul sexual al masculului de Drosophila si ca, daca la o femela este activata aceasta gena, ea incepe sa se comporte ca un mascul. De aici si concluzia ca gena "fruitless" ar fi fundamentala pentru dezvoltarea identitatii masculine in creier.

De aceasta data, cercetatorii britanici condusi de Stephen Goodwin, au demonstrat ca "fruitless" si "dxb" lucreaza impreuna, dxb reprezentand o gena esentiala pentru deciderea sexului creierului.
Sursa: Ansa

CITESTE SI: