Uleiul pentru prajit – materie prima pentru acoperisul eco

23 03. 2010, 13:16

Uleiul uzat, deja utilizat pentru prajit, poate fi transformat intr-un material "inteligent" capabil sa regleze temperatura locuintei: sa reduca absorbtia caldurii vara si sa o mareasca in timpul iernii, sustine Ben Wen, cercetator in cadrul companiei americane United Environment & Energy LLC si conducatorul echipei care a dezvoltat procedeul.

Prin folosirea unui astfel de material pentru tratarea suprafetei acoperisului, s-ar reduce consumul de energie necesar pentru racirea locuintei vara si incalzirea ei in timpul iernii; totodata, metoda ar permite reutilizarea a milioane de litri de grasime pentru prajit, un deseu disponibil in cantitati foarte mari, datorita numeroaselor restaurante tip fast food in care se prepara cartofi prajiti, snitele si chiftele.

Uleiul folosit este transformat intr-un polimer lichid care se intareste dupa aplicarea pe acoperisul cladirii, transformandu-se intr-un material asemanator plasticului.

Wen si colegii sai, a caror inventie va fi prezentata la un congres de chimie la San Francisco, SUA, sustin ca materialul este lipsit de miros, netoxic si neinflamabil.

Ei au afirmat ca produsul ar putea fi disponibil pe piata in aproximativ trei ani.

Sursa: The Register

CITESTE SI: