Prima pagină D:News

Au fost descoperite documentele medicilor de la Auschwitz

03.24.2010 | ● Vizualizări: 5409
Au fost descoperite documentele medicilor de la Auschwitz     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Cupoanele de hrana ale unora dintre medicii nazisti ai lagarului de exterminare Auschwitz-Birken – inclusiv, poate, cele ale sadicului doctor Josef Mengele – au fost descoperite in mansarda unei case din apropierea taberei, in orasul Oswiecim, acolo unde au ramas nevazute pret de mai multe decade.

In pod, alaturi de aceste hartii, au mai fost descoperitedocumente referitoare la vietile oficialilor nazisti, intre care se numaracertificate de deces si o harta, un total de aproape 300 de acte.Cateva cupoane pentru zahar poarta numele lui Horst Fischer siFritz Klein, doctori executati dupa razboi pentru crimele lor,conform lui Adam Cyra, istoric al muzeului memorial Auschwitz, careanalizeaza, in prezent, documentele.

Cyra este de parere ca un cupon din iunie 1943, pentru o cantitatemica de zahar, ii era probabil alocat lui Mengele, celebru pentruexperimentele sale sadice, insa scrisul este neclar. Un alt cupon,din februarie 1944, pentru 0,28 kilograme de unt, este intocmitpentru un anume doctor Mergerle. In aceasta tabara nu exista niciundoctor SS cu acest nume, iar de aceea Cyra crede ca este vorbadespre numele lui Mengele, scris gresit de un functionar.

Se crede ca vila unde au fost gasite documentele a fost folosita deun ofiter SS in timpul razboiului, dar nu e foarte clar despre cineeste vorba. Istoricii au cercetat hartiile, dar mai au mult delucru; materielele nu contin niciun fel de informatii desprecrimele comise in lagar. Intre 1940 si 1945, peste un milion deoameni, mai ales evrei, au fost ucisi in camerele de gazare dinAuschwitz, sau au murit de infometare si boala, in timp ce eraufortati sa munceasca pentru tabara.

Sursa: Discoveryon

CITESTE SI: