Prima pagină D:News

Algoritmul barfei

Redactia Descopera.ro | 03.30.2010 | ● Vizualizări: 58
Algoritmul barfei     barfa, algoritm, web, informatie + zoom
Galerie foto (1)

Cercetatorii de la Universitatea "La Sapienza" din Roma studiaza viteza de raspandire a barfei pe web. IBM si Yahoo ii finanteaza in vederea unei utilizari industriale a teoriei.

Subiectul barfei poate parea unul frivol, dar in realitate ascunde studii stiintifice extrem de serioase. Atat de serioase incat au obtinut recunoasteri importante la nivel international, incepand de la prima prezentare a acestora in cadrul Soda 2010 (Symposium on Discrete Algorithms), un soi de "summit" al cercetarii informatice la nivel mondial, care s-a desfasurat la Austin, Texas, in luna ianuarie.

Iata cum suna si curiosul titlu al studiului: "Rumours spreading and graph conductance": este vorba despre o complexa formula matematica gratie careia cei trei cercetatori de la Universitatea La Sapienza din Roma - profesorul Alessandro Panconesi, directorul departamentului de Informatica, impreuna cu doi doctoranzi, Flavio Chierichetti si Silvio Lattanzi -, reusesc acum sa calculeze cu exactitate viteza de propagare a barfei in orice retea sociala tehnologica, compusa chiar si din milioane de "noduri". Adica fie ea Twitter, Facebook sau World Wide Web-ul in general. Iar viteza barfei este una atat de mare incat poate in doar cateva secunde, intr-o retea de tipul internetului, sa "acopere" intregul web.
"Ceea ce am facut noi nu a fost sa inventam algoritmul barfei, cunoscut de multa vreme si destul de banal; am determinat viteza si modalitatile prin care se raspandeste barfa intr-o retea sociala de orice dimensiune", a comentat Panconesi.

Studiul celor trei are si importante aplicatii industriale in serviciile web."Trebuie explicat ca informatia despre care vorbim, zvonul, barfa, este astfel definita intrucat aceasta este modalitatea de raspandire pe web sau alta retea, a unei informatii oarecare initial distribuita in maniera informala. Dar lasand barfa la o parte, formula priveste si informatii de alt tip: utile, cum ar fi de exemplu un semnal de alarma, sau daunatoare, de genul virusurilor, si nu doar digitale" a precizat cercetatorul.

Iar ca viteza de transmitere a barfelor intereseaza industria o dovedeste faptul ca studiul a fost finantat din surse private: Yahoo Research si Ibm, care de altfel l-a si premiat pe Panconesi cu "Faculty Award IBM".

Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI:

Tag-uri: barfa | algoritm | web | informatie