Au fost descoperite animalele care pot trai fara oxigen

09 04. 2010, 13:14

Descoperirea este una de proportii, intrucat se credea, pana nu demult, ca doar formele de viata unicelulare pot trai in conditii atat de ostile. Animalele au fost supuse unor teste radioactive si fluorescente, care au facut dovada faptului ca acestea erau vii atunci cand au fost colectate.

Cercetatorii au identificat si cazuri de indivizi gestanti, precum si semnele unei aparente naparliri, detalii care i-au dus la concluzia ca animalele isi petrec toata viata printre durele sedimente. Se pare ca celulelor acestor animale le lipsesc mitocondiile, organite celulare, care contin enzimele oxido-reducatoare necesare respiratiei. In schimb, sunt bogata in ceea ce par a fi hidrogenosomi, organite ce indeplinesc exact aceeasi functie in mediile anaerobe (fara oxigen).

Desoperirea este una interesanta nu numai la nivelul studierii vietii marine, dar si in privinta mediului extraterestru. Daca aici, pe Pamant, poate exista viata neintretinuta de oxigen, cine are autoritatea sa declare ca aceasta nu se poate afla intr-unele dintre atmosferele mai dure ale altor planete si luni?

Sursa: Gizmodo

CITESTE SI: