Obsesia curateniei ne imbolnaveste

15 04. 2010, 13:31

Manifestarile alergice precum "febra fanului", eczemele, astmul au devenit tot mai frecvente in societatea occidentala, iar dr. Guy Delespesse, directorul Laboratorului de Cercetari Alergologice, de la Universitatea din Montreal, Canada, afirma ca una dintre principalele cauze ale fenomenului e obsesia noastra pentru o curatenie "perfecta" in casa.

In 1980, 10% dintre occidentali sufereau de alergii; astazi, cifra a ajuns la 30%.

Alimentata de publicitatea care recomanda produse de curatenie tot mai agresive si care induce o preocupare obsesiva pentru dezinfectarea locuintei, "mania curateniei" a redus expunerea noastra la microorganismele nocive, dar si contactul cu microorganismele benefice. (Din acest motiv, flora bacteriana a intestinului uman, de pilda, este mai saraca decat era in urma cu cateva decenii. Dr. Delespesse recomanda consumul de iaurturi probiotice pentru refacerea florei intestinale).

Ca urmare, sistemul imunitar se deregleaza si ajunge sa raspunda anarhic la diversi stimuli.

Dupa parerea specialistului, alergiile si boli autoimune ca diabetul tip 1 si scleroza multipla sunt rezultatul faptului ca sistemul nostru imunitar "s-a intors impotriva noastra".

Sursa: Mail Online

CITESTE SI