Prima pagină D:News

Cum se “cupleaza” drojdia de bere

Redactia Descopera.ro | 04.20.2010 | ● Vizualizări: 269
Cum se “cupleaza” drojdia de bere     drojdie, imperechere, ADN, feromon, genetica + zoom
Galerie foto (1)

Modificarea chimica care face aceste organisme sa opteze pentru imperechere are loc in doar doua minute si este declansata de un feromon produs de posibilul partener.

La drojdii, imperecherea dureaza mai bine de doua ore, dar "decizia" de a o face sau nu se ia in mai putin de doua minute; ceea ce face diferenta este o rapida modificare chimica la nivelul unei singure proteine, declansata de un feromon emis de o alta celula de drojdie. Aceasta modificare survine insa doar atunci cand concentratia feromonului depaseste pragul unei anumite valori, atinse daca "partenerul" este cu adevarat foarte aproape.

Autorii acestei descoperiri, comentate intr-un articol aparut in revista Nature, sunt matematicieni si biologi de la Imperial College din Londra, Universitatile Edinburgh (Scotia) si McGill (Canada), condusi de Mohan Malleshaiah de la Universitatea Montréal. Ei au combinat modele si experimente realizate pe drojdia de bere (Saccharomyces cerevisiae), pentru a elucida mecanismele care genereaza si sustin conditiile reproducerii sexuate. De fapt, aceasta nu reprezinta prima alegere a drojdiilor, care de obicei prefera sa se reproduca asexuat. Totusi, reproducerea sexuata are avantajul de a asigura recombinarea ADN-ului si prin urmare variabilitatea genetica in interiorul populatiei.

"Celulele de drojdie traiesc intr-un mediu foarte zgomotos din punct de vedere chimic, intrucat sunt inconjurate de nenumarate substante si ele insele produc biomolecule care interactioneaza unele cu altele. Noi ne-am propus sa intelegem care dintre toate aceste molecule sunt decisive pentru comportamentul drojdiilor, si sa studiem ceea ce se intampla in interiorul celulelor", a explicat Vahid Shahrezaei, unul dintre cercetatorii de la Imperial College.

Oamenii de stiinta intentioneaza acum sa utilizeze aceleasi modele matematice pentru a intelele ce anume declanseaza schimbari de acest tip in interiorul tuturor celulelor, inclusiv cele umane.
Sursa: Galileo

CITESTE SI: