Bolivia nu face COCA Colla doar cu numele

20 04. 2010, 12:42

Sucul, denumit Coca Colla prin alaturarea numelui plantei producatoare de cocaina de cel al poporului indigen, Colla, de pe plaiurile Boliviei, a fost pus in vanzare in statul sud-american incepand de saptamana trecuta. Este inchis la culoare, dulce si imbuteliat intr-o sticla cu eticheta rosie, dar asemanarile cu traditionala Coca-Cola se opresc aici.

Una reprezinta un simbol al globalizarii si corporatismului cu origini in Statele Unite, in timp ce cealalta ar putea fi considerata drept un afront socialist la adresa imperialismului occidental. Primul lot de Coca Colla, numarand 12.000 de sticle comercializate la pretul de 1,5 dolari pentru o jumatate de litru, a fost distribuit in capitala boliviana La Paz, precum si in Santa Cruz si Cochabamba.

Cum s-a mai spus, bautura este fabricata din frunze de coca, un stimulent usor care inlatura oboseala si senzatia de foame, si care a fost folosit in Anzi timp de sute de ani in prepararea mancarii, a leacurilor, dar si in ritualurile cu nuanta religioasa. Coca este si ingredientul cheie al cocainei, substanta aflata prima pe lista "razboiului impotriva drogurilor" dus de ceva vreme in SUA.

In Bolivia, guvernul si-a incurajat companiile sa intrebuinteze coca in producerea ceaiurilor, a siropurilor, pastei de dinti, bauturilor, dulciurilor si prajiturilor. A sustinut, deci, Coca Colla de la bun inceput. Daca afacerea cu noua bautura va functiona, guvernul bolivian a anuntat ca suprafata de sol autorizata pentru cultivarea legala a frunzelor de coca ar putea fi extinsa de la 12.000 de hectare pana la 20.000 de hectare.

Sursa: SMH

CITESTE SI:

DESCOPERA lumea in care traiesti: