A fost descoperit un nou factor de risc cardiovascular

29 04. 2010, 11:39

Potrivit unui articol aparut in revista de specialitate JAMA, o echipa de cercetatori de la Northwestern University Feinberg School of Medicine din Chicago a evaluat in cadrul unui studiu puterea predictiva a parametrului CACS (coronary artery calcium score); acesta este obtinut prin intermediul tomografiei computerizate si masoara gradul de calcifiere al placilor prezente de-a lungul peretilor interni ai arterelor coronariene.
Utilizarea unui nou punctaj bazat pe cantitatea de calciu din arterele care transporta sange catre muschiul inimii, alaturi de traditionalii factori de risc, permite imbunatatirea clasificarii utilizate pentru prevederea evenimentelor patologice coronariene.

Subiectii analizati au fost cei 6814 de participanti la "Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA), un studiu bazat pe un esantion de populatie fara probleme cardiovasculare cunoscute.
Riscul de evenimente coronariene la cinci ani a fost apoi impartit in trei categorii: de la 0 la 3%, de la 3 la 10% si mai mare sau egal cu 10%. Au fost de asemenea luate in considerare, doua modele diferite: primul a cuprins varsta, sexul, fumatul, hipertensiunea si niveluri de colesterol HDL si total; al doilea model a utilizat insa alaturi de acesti factori de risc si asa-numitul CACS.

"Rezultatele studiului nostru demonstreaza ca atunci cand este adaugat si CACS la parametrii traditionali, rezultatul este o semnificativa imbunatatire a clasificarii riscului, in predictia evenimentelor coronariene acute la un esantion de subiecti asimptomatici de ambele sexe", au comentat cercetatorii.
Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: