Prima pagină D:News

Exploratori romani blocati in Groenlanda

Redactia Descopera.ro | 05.14.2010 | ● Vizualizări: 338
Exploratori romani blocati in Groenlanda     EcoGreenland, expeditie, cea mai mare expeditie, groenlanda, ticu lacatusu, cornel coman, aventura, alpinism, urs polar, + zoom
Galerie foto (1)

Natura îşi arată colţii: exploratorii români Ticu Lăcătuşu şi Cornel Coman sunt blocati de condiţiile meteo extreme din Groenlanda.

Căderile masive de zăpadă şi condiţiile meteo neprielnice ţin pe loc expediţia românească în Groenlanda. Cei doi exploratori români nu pot ieşi din cort din cauza vântului ce atinge viteze de peste 120 km/h. Spatele cortului este complet îngropat în zăpadă, iar rezervele de mâncare mai pot alimenta alpiniştii pentru doar 20 de zile. "Blocaţi în tabără. Vîntul atinge 120km/h. Cornel abia se ţine pe picioare încercând să mai degajeze cortul. Cum avem deja acumulată o intirziere de 5-6 zile ne rugăm si sperăm ca mâine să putem continua, altfel expediţia se află într-un mare impas. Şi noi, odată cu ea."

Din cauza condiţiilor extrem de dure, cei doi nici nu mai pot utiliza echipamentul pentru prepararea mâncării calde. Prin urmare, Ticu Lăcătuşu şi Cornel Coman se hrănesc cu mâncare rece de două zile. "Cum e să montezi cortul la 100 km/h, înotând prin zăpadă la -26 grade? Un coşmar. Ne-am mişcat bine totuşi, în 3 ore eram în adapost cu bărbile îngheţate şi cu multă zăpadă. Nici o şansă pentru miniaragaz aşa că avem o cină cu adevărat rece: un sălămior, o bucaţică de brânză şi o ciocolată", povestea Ticu Lăcătuşu pe 11 mai, după ce au reuşit în sfârşit să monteze tabăra.

Pe data de 12 mai, situaţia se înrăutăţise: "Ora 9.00 dimineaţa- blocaţi în cort, nu putem nici măcar deschide fermoarul sa căutăm un primus, vântul e năprasnic şi ne-ar spulbera. Mai avem zăpadă, puţin salam si un rest de brânză. Astăzi este imposibil să plecăm de aici. Nu ştim dacă nu suntem cumva în mijlocul unui ciclon, ar fi bine dacă am avea acces la ceva date meteo!" În urma acestor mesaje transmise de Ticu Lăcătuşu şi updatate pe blogul acestuia (www.lacatusu.ro) si pe pagina de facebook cu ajutorul soţiei sale, Irina Păcurariu, românii de pretutindeni au solidarizat cu exploratorii blocaţi în Groenlanda şi au trimis mesaje de susţinere, informaţii meteo şi chiar rugăciuni pentru reuşita expediţiei în premieră mondială şi întoarcerea cu bine a lui Ticu Lăcătuşu şi colegului său Cornel Coman.

Dupa o noapte petrecută în cortul pe jumătate plin de zăpadă şi fără ca vântul, care bate chiar din vest, direcţia de mers a celor doi, să scadă sub 100km/h, situaţia nu s-a schimbat. Nu se poate folosi primusul iar izolarea din adăpostul îngheţat a devenit greu de suportat.

Nu doar românii au probleme din cauza vremii extrem de proaste din insulă. O altă expediţie, comercială, organizată de o companie britanică specializată în traversări arctice, în care schiorii beneficiază şi de asistenţa unui ghid, este blocată de asemenea de două zile, chiar dacă se află cu trei sute de metri mai jos. Pe coasta de vest, doi exploratori norvegieni, ce încercau traversarea către coasta de est aşteaptă să fie recuperaţi de către un echipaj de intervenţie din cauza unei accidentări la genunchi a unuia dintre ei.

Buletinele meteo anunţă că totuşi, de mâine vremea va fi mai blândă, deşi temperaturile se vor situa între -15 şi -10 grade C, astfel că românii, dacă vor rezista cu bine furtunii, îşi vor putea continua aventura demnă de romanele lui Jules Verne.

Afla totul despre ECOGREENLAND, cea mai mare expeditie romaneasca!

DESCOPERA LUMEA IN CARE TRAIESTI!