ASIMO, pentru prima oara in Romania

16 05. 2010, 00:01

Aflat pentru prima oara in tara noastra, ASIMO (Advanced Step in Innovative Mobility) a facut senzatie in randul tuturor celor prezenti la conferinta de presa prezidata de Mihai Sandu, project manager al GreenChalenge 2010. Robotul, inalt de 1,30 metri si greu de 54 de kilograme, a facut mai ales o demonstratie de mobilitate, pasind, urcand si coborand scari, alergand, sutand intr-o minge si chiar dansand sub ochii "spectatorilor". Nu s-a incurcat nici atunci cand a trebuit sa isi demonstreze abilitatile de asistent in chestiuni de utilitate casnica.



ASIMO este un superstar printre roboti, cel mai recent model fiind varful de gama al unei lungi serii incepute in 1986. Cel prezentat vineri in Bucuresti este o varianta upgradata a modelului din 2005, a patra generatie ASIMO, o inventie omeneasca usor de confundat cu o fiinta umana. Dexteritatea si mobilitatea noului ASIMO le egaleaza pe cele umane, robotul fiind capabil de aproape orice gest si orice miscare pe care le face omul.



Noul ASIMO e capabil sa interpreteze posturi si gesturi umane si sa dea raspunsuri in functie de acestea. De asemenea, capacitatea sa de a interactiona cu oamenii a evoluat semnificativ: robotul ne saluta cand ne apropiem de el, ne memoreaza numele si ne inregistreaza caracteristicile faciale, recunoscandu-ne apoi imediat, la urmatoarea intalnire cu el. Daca ii spunem sa vina cu noi, ASIMO ne poate urma sau se poate deplasa in directia pe care i-o indicam. Totodata se poate misca sincron cu (ori poate sa mearga alaturi de) noi, tinandu-ne de mana. Este conectat prin wi-fi la Internet si poate furniza diverse informatii atat in modul stand by, cat si in timp ce executa sarcinile date.



Chiar daca atractia evenimentului a fost prestatia inedita a lui ASIMO, nu trebuie neglijata nici competitia Honda GreenChalenge 2010, de sofat economic, demarata la finele conferintei de presa si desfasurata pentru a doua oara in Romania. Din cei 60.000 de vizitatori ai site-ului oficial al competitiei, 8791 de persoane s-au inscris in concurs si au fost evaluati in functie de punctajul obtinut la cele doua probe online, Eco-Game si Eco-Test. Seminifalistii au concurat in orasele de bastina, cei 18 finalisti selectati urmand sa se intreaca pentru cel mai mic consum pe traseul Bucuresti-Craiova-Bucuresti.

FISA TEHNICA ASIMO

INTELIGENTA
Are un numar limitat de abilitati cognitive, dar poate invata lucruri noi. Datorita gradului avansat de mobilitate, capacitatii de a interactiona cu oamenii si tehnologiei Total Control System, poate indeplini independent si cu brio sarcini si actiuni omenesti obisnuite.

INDEPENDENTA Functioneaza cu baterii Li-ION de 51,8 V (6 kg, ascunse in "rucsacelul" din spate), care ii asigura o autonomie de 40 de minute de activitate continua. Cade foarte rar, dar atunci cand se intampla nu se poate ridica singur (inginerii Honda lucreaza in prezent la remedierea acestui neajuns). Poate fi controlat prin laptop, PDA sau vocal.

ADAPTARE Cu ajutorul senzorului vizual si al detectorului de forta cinetica din brate, ASIMO isi poate sincroniza miscarile cu acelea ale unui om. De exemplu, poate da mana sau poate merge mana in mana cu un om. Mai mult, are feedback imediat la schimbarea datelor din mediul inconjurator, adaptandu-se, in permanenta si fara timpi morti, la situatii noi.

MOBILITATE Este varful de gama al unui program vechi de 21 de ani, care a urmarit tocmai imitarea mobilitatii umane. E primul robot din lume care merge si alearga exact ca un om, iar datorita tehnologiei Posture Control, se autoechilibreaza in permanenta.

ROBOCARACTERISTICI
Inaltime: 130 cm
Greutate: 54 kg
Latime fata: 45 cm
Latime profil: 37 cm
Viteza in mers: 2,7 km/h
Viteza in alergare: 6 km/h
Servomotoare: 34 grade de libertate

CITESTE SI:

DESCOPERA LUMEA IN CARE TRAIESTI!