Grimasa ostila sau zambet? Exploratorii albi nu isi dadeau seama

19 05. 2010, 10:17

Imaginile capetelor scheletice cu dintii dezgoliti sculptate in scaune din lemn si pe carapacele purtate de nativii acestor locuri ca podoabe erau in general interpretate de vechii exploratori din Europa ca fiind ostile, anticrestine si inspaimantatoare.

Totusi, o analiza a comportamentului uman si al primatelor indica faptul ca aceste motive decorative erau, mai degraba, semne ale non-agresiunii si bunavointei, asemenea zambirii. Cercetatorii cred ca interpretarea defectuasa a simbolurilor ar fi putut afecta modul in care exploratorii i-au tratat pe bastinasii din insule.

Fernandez de Oviedo y Valdez, care a calatorit in Caraibe la inceputul secolului al XVI-lea, scria ca idolii oamenilor din acele locuri erau "figuri abominabile, deformate si terifiante, cu colti feroce, cu urechi dispropirtonbate si ochi aprinsi ca cei ai unui dragon".

Invatatii zilelor noastre cazusera initial de acord asupra interpretarii ca respectivele figure reprezentau imagini damonice sau de transa shamanica, dar noul studiu este primul care atribuie imaginilor o simbolistica pozitiva. Potrivit cercetarilor, afisarea dintilor este folosita si de primatele sociabile, precum cimpanezii, in incercarea de a transmite stari ce variaza de la nesiguranta si supunere pana la multumire.
Mania si agresiunea, pe de alta parte, sunt caracterizate de ochi mariti, tensionarea pleoapelor si incretirea sprancenelor.

"Dintii expusi si inclestati nu sunt trasaturi comune ale agresarii. Aceasta forma de exprimare este folosita in contexte sociale ca un semn amical neambiguu de afiliere. Indiferent de contextual specific, dezvelirea dintilor are cel mai probabil legatura cu alaturarea sociala", declara dr. Bridget Waller, autor al studiului.

Sursa: Telegraph

DESCOPERA LUMEA IN CARE TRAIESTI!

CITESTE SI: