Prima pagină D:News

A fost descoperit un nou tip de supernova

Redactia Descopera.ro | 05.24.2010 | ● Vizualizări: 377
A fost descoperit un nou tip de supernova     supernova, Terra, Cosmos, galaxie + zoom
Galerie foto (1)

Este vorba despre “SN 2005E”, o stea a carei explozie elibereaza cantitati enorme de calciu, si a carei existenta ar explica abundenta acestui element in Cosmos, pe Terra si in organismul fiintelor vii.

Potrivit cunostintelor actuale, supernovele pot avea doua origini: ori deriva din explozia unei stele gigantice tinere, "strivita" cu violenta sub greutatea masei proprii, ori sunt produse in urma exploziei unor stele pitice albe, foarte "batrane". Supernova observata de un grup international de cercetatori, condus de Avishay Gal-Yam de la Weizmann Institute of Science din Israel, nu intra insa in niciuna dintre aceste doua categorii.

Supernova "SN 2005E"a explodat cu circa 110 milioane de ani in urma in galaxia in spirala NGC 1032, aflata in constelatia Cetus. Pe de-o parte, cantitatea de material proiectat in exterior de supernova era prea modesta pentru a proveni din explozia unei stele gigantice, iar pozitia ei era foarte indepartata de asa-numitele "nursery" galactice unde se formeaza stelele, acest fapt indicand ca trebuia sa fi avut mult timp la dispozitie pentru a se indeparta de locul nasterii; pe de alta parte, compozitia chimica identificata nu corespunde celei observate la supernovele de alt tip.

In mod normal, stelele pitice albe care explodeaza ca supernove de tipul I sunt alcatuite in principal din carbon si oxigen, materialul "expulzat" reflectand aceasta compozitie chimica. Nou descoperita supernova avea insa un nivel neobisnuit de ridicat de calciu si titan, de obicei produse de reactii nucleare care implica heliu, si nu oxigen si carbon.

Potrivit autorilor studiului, aceasta supernova, impreuna cu alte sapte similare, observate anterior, ar putea fi reprezentantele unui nou tip de supernove, in realitate mai comun decat se credea. Ele ar putea explica doua mistere ale Universului pana acum neelucidate: abundenta de calciu din galaxii, un element esential pentru dezvoltarea vietii pe Terra, si concentratia de pozitroni din centrul galaxiilor. Prezenta cantitatii ridicate de pozitroni era atribuita presupusei "decaderi" a materiei obscure in centrul galaxiilor.
Sursa: Le Scienze

Tag-uri: supernova | Terra | Cosmos | galaxie