Prima pagină D:News

Viitorul tratament al cancerului pulmonar: inhalatii cu citostatice

Redactia Descopera.ro | 05.31.2010 | ● Vizualizări: 739
Viitorul tratament al cancerului pulmonar: inhalatii cu citostatice     medicina, sanatate, cancer, tratament, plaman, inhalatie. citostatic + zoom
Galerie foto (1)

Ingloband medicamentele chimioterapice in picaturi minuscule de lichid, ce pot fi inhalate, eficienta tratamentului ar putea creste, iar efectele secundare ar fi mai putin grave.

Pana in momentul de fata, chimioterapia, in cazul cancerelor pulmonare, implica, in general, injectarea intravenoasa a medicamentelor.

Insa, in acest fel, medicamentele ajung, practic, in toate organele corpului, afectand si functionarea celor sanatoase (ceea ce limiteaza cantitatea de medicament care poate fi data pacientului), in timp ce la plamani ajunge o cantitate mica de substanta terapeutica.

Solutia evidenta o constituie administrarea medicamentelor direct in plamani; intrebarea e cum?

Cercetatorii de la Universtitatea Rutger, SUA, au testat - pe soareci de laborator, deocamdata -, o noua metoda: inhalarea unui amestec ce contine un medicament citostatic numit doxorubicina; amestecul este "pulverizat" in picaturi fine, indeajuns de mici si usoare pentru a putea fi inhalate.

In cazul soarecilor tratati in acest mod, tumorile pulmonare si-au redus dimensiunile mai mult decat in cazul animalelor tratate in mod conventional (prin injectarea medicamentului), iar efectele secundare au fost mai atenuate.

Sursa: New Scientist

CITESTE SI: