Parintii hiperprotectori au copii nevrotici

04 06. 2010, 14:08

Un studiu efectuat asupra a cca. 300 de proaspeti admisi la colegiul Keene din New Hampshire, SUA, a aratat ca aproximativ 10% dintre adolescentii inscrisi au probleme din cauza comportamentului supraprotector al parintilor.

Numiti in SUA "parinti-elicopter" (deoarece dau impresia ca se afla mereu undeva deasupra, supraveghindu-si copii, ca un elicopter ce supravegheaza o zona), acestia intervin in mai toate situatiile, incercand sa rezolve toate problemele copiilor, in locul acestora.

Momentul intrarii la colegiu exacerbeaza acest comportament, deoarece, in momentul in care copiii pleaca la studii in alta localitate, parintii supraprotectori simt ca pierd controlul asupra lor.

Fenomenul este mai accentuat in cazul fetelor (cca. 13% dintre acestea avand "parinti-elicopter") decat in cazul baietilor (5%). Mamele sunt cele care au, mai des, tendinta de a dezvolta un astfel de comportament.

Studentii care au asemenea parinti tind sa fie mai putin deschisi ideilor si actiunilor noi, mai vulnerabili si anxiosi, in comparatie cu copiii ai caror parinti le acorda acestora mai multa libertate, odata cu inaintarea in varsta.

Sursa: FOXNews

CITESTE SI: