Altar pagan descoperit in Israel

13 06. 2010, 00:00

Considerat drept unul dintre cele mai vechi porturi la Mediterana de pe coasta Israelului, orasul Ashqelon a fost locuit inca de acum 9.500 ani, din perioada Neoliticului.

Asezarea a prosperat in timpul ocupatiei romane, a prezentat urmele unei puternice culturi elenistice si a avut inca din vechime o puternica minoritate evreiasca, afirma intr-un interviu, dr. Yigal Israel, arheologul sef al Israel Antiquities Authority din Ashqelon.

Cimitirul unde s-a descoperit altarul, apartinea populatiilor politeiste si idolatre din oras. Artefactul de cult a fost probabil adus in orasul-port din alta parte a Imperiului Roman, de catre membrii unei familii de conditie medie spre superioara, care l-au amplasat mai apoi in cimitirul familiei.

Conform arheologilor israelieni, capetele de tauri care impodobesc altarul sunt un simbol al puterii si tariei, reprezentand influenta si prezenta lui Zeus. In acele timpuri, printre divinitatile adorate de populatiile pagane din zona, se numarau zeita asiriana Atargatis, Isis, Apollo si chiar Hercule. Pe altar se ardeau ierburi aromate, lumanari si smirna.

Sursa: National Geographic

CITESTE SI: