Mai bun si mai ieftin decat avionul de vanatoare F-22

20 06. 2010, 00:01

Totul a inceput cu o declaratie fugara de presa a premierului rus Vladimir Putin, in care acesta pomeneste despre un misterios avion de vanatoare de generatia 5, care va fi de trei ori mai ieftin decat F-22.

"Dupa ce am observat primele teste de zbor efectuate de pilotul Seghei Bogdanov la bordul prototipului, pot sa declar ca noua bijuterie a Fortelor Aeriene Ruse va fi un aparat superior lui F-22 Raptor in ceea ce priveste parametrii de manevrabilitate, armament si autonomie de zbor", declara zambind Vladimir Putin.

Pilotul de vanatoare Serghei Bogdanov afirma ca a efectuat deja un numar de 16 zboruri, urmand ca pe viitor sa continue aplicatiile pe noul aparat secret.

Primul ministru a mai declarat ca pentru acest proiect s-a alocat la inceput suma de 1 miliard $, alta transa de 1 miliard $ urmand sa fie cheltuita pentru up-gradarea motoarelor, armamentului si a altor componente. Singurul avion de generatie 5 din dotarea Armatei Ruse este redutabilul Sukhoi PAK FA. Noul prototip destinat sa detroneze avionul suprem al americanilor, a primit numele provizoriu de T-50. Acesta va intra in dotarea armatei rosii in anul 2015, va fi un avion de tip stealth si va beneficia de o autonomie de zbor de 5.500 kilometri.

Sursa: RiaNovosti

CITESTE SI :