Malaria a migrat din Africa odata cu oamenii

28 06. 2010, 12:59

Cand omul, specie aparuta in Africa, a pornit in migratie spre celalte continente, in urma cu 60.000 - 80.000 ani, a luat cu el si acesta maladie, este concluzia unui studiu genetic realizat la Institutul de Cercetari Medicale Walter and Eliza Hall din Melbourne, Australia.

Cercetatorii sau analizat peste 500 de probe de sange provenite de la persoane infectate cu Plasmodium falciparum (una dintre speciile de paraziti microscopici care provoaca malaria) din noua tari situate in Africa sub-sahariana, Asia de Sud-Est, Oceania si America de Sud.

Determinand amploarea variatiei genetice in genomul parazitului din diferite regiuni ale lumii, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca omul si parazitul au evoluat impreuna si au putut stabili traseele pe care malaria s-a raspandit prin lume.

Boala isi are, se pare, originea in Africa centrala; de aici s-a raspandit in Asia si Oceania, pe masura ce Homo sapiens coloniza aceste regiuni.

Initial, boala n-a putut ajunge in America, deoarece parazitul nu rezista la temperaturi scazute, astfel incat malaria n-a putut traversa Stramtoarea Bering, dinspre Siberia spre Alaska, asa cum au facut primii oameni care au colonizat continentul nord-american.

Boala a ajuns totusi, si pe acest continent, mult mai tarziu, intre secolele al XVI-lea si al XIX-lea, datorita comertului cu sclavi adusi din Africa.

Oamenii de stiinta considera ca o cunoastere mai aprofundata a modului in care a aparut si s-a raspandit malaria poate ajuta la depasirea rezistentei parazitului la medicamente si la crearea unui vaccin impotriva acestei boli, transmise de tantari si care face, anual, peste un milion de victime.

Sursa: ABC

CITESTE SI: