Arca Apocalipsei va fi amplasata pe Luna

05 07. 2010, 12:52

In cazul in care umanitatea va fi dusa in pragul extinctiei pe Terra, viitorul nostru va putea fi asigurat de singurul satelit natural al Pamantului. Planul cercetatorilor de la Agentia Spatiala Europenea prevede crearea unei veritabile arce care sa contina date esentiale despre viata terestra, astfel incat ea sa poata fi recreeata dupa producerea unui dezastru de proportii apocaliptice.

Eventualitatea unei asemenea constructii pe Luna a fost discutata luna trecuta, in cadrul unei conferinte de presa de la Strasbourg, concluzia fiind ca ea este imperios necesara atata vreme cat supravietuitorii apocalipsei vor avea nevoie de o atare baza de date pentru a da nastere unei noi vieti.

Arca urmeaza sa contina discuri informationale pe care sa fie inregistrate secvente DNA precum si instructiuni despre prelucrarea metalelor si cultivarea plantelor. Pe langa acestea, arca va mai gazdui seminte de plante, microbi si embrioni de la numeroase specii animale precum si relicve culturale, din surplusul muzeelor lumii.

Primul pas a fost facut deja de Agentia Spatiala Europeana, agentie care a anuntat ca, in maxim doi ani, pe Luna vor putea fi cultivate lalele. Acestea sunt si primele plante care vor fi sadite pe solul selenar, mai ales datorita rezistentei lor, ele putand fi congelate si transportate pe distante mari fara a fi afectate si, mai mult, au nevoie de foarte putini nutrienti pentru a se dezvolta. Combinate cu o serie de alge la fel de rezistente, lalelele ar urma sa contituie baza unui viitor ecosistem.

Pana la instalarea unei baze umane pe Luna, proiect care ar trebui sa fie finalizat, conform datelor ESA, pana la finalul secolului XXI, Arca Apocalipsei va fi controlata in intregime de roboti. Ea va fi ingropata sub un strat de roci selenare pentru a fi protejata de temperaturile extreme si de radiatiile spatiale si va fi alimentata partial de energia solara. Conform estimarilor specialistilor ESA, Arca va fi gata de lansare cel mai tarziu in anul 2035.

Sursa: DailyGalaxy

CITESTE SI: