A descoperit rivalul lui LHC bosonul Higgs?

14 07. 2010, 13:06

Tommaso Dorigo, fizician al Universitatii din Padua, este cel care a lansat pe pagina de blog personala vestea cum ca Laboratorul Acceleratorului de Particule Fermi National, din Batavia, Illinois, SUA, a reusit marea descoperire.

Tevatron, urisul accelerator de particule de la Fermi si cel mai puternic din lume dupa LHC, ar pute fi inchis dupa ce acceleratorul CERN va deveni in intregime operational. Totusi, este posibil sa fi executat o ultima lovitura in forta inainte de final.

Daca zvonurile ar fi reale - iar profesorul Dorigo este extrem de circumspect in aceasta privinta - Tevatron ar fi reusit ceea ce se numeste o semnatura "sigma-trei", insemnand o probabilitata statistica de 99,7% sa fi descoperit ce trebuie. Aceasta, desigur, daca se da crezare vorbelor.

In timp ce atentia mass-media s-a concentrat pe LHC, Tevatron s-a avantat linistit in cautarea lui Higgs. In cei 27 de ani de cat functioneaza si in care a tot fost imbunatatit, acceleratorul a descoperit un quark si a observat patru barioni diferiti. Nu a reusit sa indice "Particula lui Dumnezeu", dar a restrans considerabil "suprafata cautarilor", reducand numarul de mase posibile in care ar putea fi gasita.

Anul trecut, fizicienii de la Fermi se asteptau, intr-adevar, ca la inceputul acestui an, sa aiba 50% sanse de descoperire a bosonului. Cursa febrila dupa acesta se datoreaza faptului ca el reprezinta ultima dintre particulele reprezentate de modelul standard al fizicii particulelor. Se crede ca Higgs ar putea explica masa celorlalte particule, iar descoperirea sa ar demonstra modelul standard.

Sursa: Telegraph

Descopera lumea in care traiesti:

CITESTE SI: