Americanii trag cu “caldura” in Afghanistan

19 07. 2010, 12:39

Active Denial System (ADS) este o arma neletala, proiectata special pentru imprastierea multimilor violente dar si pentru alungarea inamicilor. Dispozitivul foloseste o raza invizibila focalizata ce provoaca o "senzatie intolerabila de fierbinteala". Aceasta penetreaza pielea pana la o adancime de numai 0.4 mm, echivalentul a trei coli de hartie suprapuse.



Disconfortul creat asupra tintei determina, invariabil, o reactie de retragere a acesteia. Se pare ca durerile resimtite sunt uneori foarte mari, dar oficialii armatei SUA insista ca sansele de ranire din partea sistemului sunt de 0,1%. Aparatul a fost testat de peste 11.000 de ori pe aproximativ 700 de voluntari. Chiar si unii reporteri de razboi au infruntat raza de caldura.



Fasciculul produs de ADS poate actiona pe o distanta mai mare de 500 de metri. Arma este privita ca o noua si eficienta maniera de a evita decesele nedorite precum si de a minimaliza victimele colaterale din zonele de razboi. Dezvoltatorii sustin ca aparatul poate fi adaptat si altor operatiuni, precum combaterea traficului de droguri maritim si, in general, in cazul oricaror proceduri de mentinere a pacii.

Sursa: BBC

Descopera lumea in care traiesti:

CITESTE SI: