Prima pagină D:News

A fost descoperit un “monstru stelar”

Redactia Descopera.ro | 07.22.2010 | ● Vizualizări: 1309
A fost descoperit un “monstru stelar”      stele, Soarele, ESO + zoom
Galerie foto (1)

Este vorba despre o stea cu o masa de 265 de ori mai mare decat cea a Soarelui, adica dubla fata de ceea ce oamenii de stiinta considerau a fi limita maxima posibila (de 130 de ori masa astrului solar).

Un adevarat "monstru". Cercetatorii considerau ca nici macar nu poate exista o astfel de stea, cea mai mare descoperita vreodata: se numeste R136a1 si are o masa de circa 265 de ori mai mare decat cea a Soarelui, fiind de 10 milioane de ori mai luminoasa. Mai mult, potrivit lui Paul Crowther, profesor la Universitatea Sheffield, care a condus studiul, se estimeaza ca atunci cand a inceput sa straluceasca "monstrul stelar" avea o masa chiar mai mare, egala cu de 320 de ori cea solara, pe care a pierdut-o pe masura ce a utilizat-o pentru a straluci cu puterea a 10 milioane de sori.

R136a1 a fost identificata cu ajutorul unei combinatii de instrumente din dotarea Very Large Telescope al ESO, obesrvatorul astronomic european aflat in Chile. Astronomii au descoperit un intreg grup de stele de acelasi tip in doua aglomerari: NGC 3603 si RMC 136; prima, aflata la 22.000 de ani lumina de noi, este un soi de "incubator cosmic" pentru stele nou-nascute, iar a doua un alt nor de stele tinere, super-calde si super-masive, situat in Nebuloasa Tarantula, in Marele Nor al lui Magelan, la o distanta de 165.000 de ani lumina. Aceste stele mari aflate in incubatie, de milioane de ori mai luminoase decat Soarele, sunt relativ tinere, si in timp isi pierd din masa in urma actiunii vanturilor solare. Echipa lui Crowther a descoperit mai multe stele cu temperaturi de peste 40.000 de grade, de peste 7 ori mai calde decat Soarele.

Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI:

Tag-uri: stele | Soarele | ESO