Prima pagină D:News

A fost descoperit un “monstru stelar”

07.22.2010 | ● Vizualizări: 1189
A fost descoperit un “monstru stelar”      stele, Soarele, ESO + zoom
Galerie foto (1)

Este vorba despre o stea cu o masa de 265 de ori mai mare decat cea a Soarelui, adica dubla fata de ceea ce oamenii de stiinta considerau a fi limita maxima posibila (de 130 de ori masa astrului solar).

Un adevarat "monstru". Cercetatorii considerau ca nici macar nupoate exista o astfel de stea, cea mai mare descoperita vreodata: senumeste R136a1 si are o masa de circa 265 de ori mai mare decat ceaa Soarelui, fiind de 10 milioane de ori mailuminoasa. Mai mult, potrivit lui Paul Crowther, profesor laUniversitatea Sheffield, care a condus studiul, se estimeaza caatunci cand a inceput sa straluceasca "monstrul stelar" avea o masachiar mai mare, egala cu de 320 de ori cea solara, pe care apierdut-o pe masura ce a utilizat-o pentru a straluci cu puterea a10 milioane de sori.

R136a1 a fost identificata cu ajutorul unei combinatii deinstrumente din dotarea Very Large Telescope al ESO, obesrvatorulastronomic european aflat in Chile. Astronomii au descoperit unintreg grup de stele de acelasi tip in doua aglomerari: NGC 3603si RMC 136; prima, aflata la 22.000 de ani lumina de noi, este unsoi de "incubator cosmic" pentru stele nou-nascute, iar a doua unalt nor de stele tinere, super-calde si super-masive, situat inNebuloasa Tarantula, in Marele Nor al lui Magelan, la o distanta de165.000 de ani lumina. Aceste stele mari aflate in incubatie, demilioane de ori mai luminoase decat Soarele, sunt relativ tinere, si in timp isipierd din masa in urma actiunii vanturilor solare. Echipa luiCrowther a descoperit mai multe stele cu temperaturi de peste40.000 de grade, de peste 7 ori mai calde decat Soarele.

Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI:Tag-uri: stele | Soarele | ESO