Prima pagină D:News

Astronautii risca sa fiarba de vii! Probleme grave la Statia Spatiala Internationala

Redactia Descopera.ro | 08.02.2010 | ● Vizualizări: 85
Astronautii risca sa fiarba de vii! Probleme grave la Statia Spatiala Internationala     statia spatiala internationala, ssi, accident, amoniac, grav, spatiu + zoom
Galerie foto (1)

Echipajul Statiei Spatiale Internationale (SSI) a fost nevoit sa reduca alimentarea cu energie la minim, dupa ce jumatate din sistemul de racire s-a oprit brusc si inexplicabil in weekend-ul care a trecut. Astronautii planuiesc iesiri in spatiu pentru a repara Statia.

Oficialii NASA insista ca cei 6 membri ai echipajului SSI - 3 americani si 3 rusi - nu se afla, deocamdata, in pericol; insa, trebuie neaparat sa iasa in spatiu si sa repare manual sistemul de racire. Fara sistemul de racire / incalzire al Statiei, aceasta ar fi neoperationala: atunci cand se afla in bataia soarelui, fara acest sistem, temperatura ar ajunge la 121 de grade Celsius; in vreme ce atunci cand orbiteaza Pamantul in zona intunecata, temperatura Statiei scade la - 157 de grade Celsius. Problema ar putea fi intr-un loc situat la mijlocul Statiei Spatiale Internationale, insa identificarea exacta a acestuia nu va fi o operatiune usoara.

Un singur segment al SSI este in acest moment operational, iar daca sistemul de racire al SSI se strica si aici, nu exista o solutie de rezerva si se impune evacuarea de urgenta a astronautilor - o operatiune costisitoare si cu sanse discutabile de reusita, tinand cont de timpul scurt in care trebuie pregatita misiunea si de faptul ca, cel mai probabil, aceasta ar necesita 2 navete spatiale.

Problemele au inceput sambata noaptea cand unul dintre cele doua sisteme pe baza de amoniac care racesc SSI s-a inchis brusc, declansand alarma generala pe Statie. Cei 6 astronauti care se afla pe SSI sunt: Tracy Caldwell Dyson, Shannon Walker, Doug Wheelock, Fyodor Yurchikhin, Mikhail Kornienko si Alexander Skvortsov. Astronautul Tracy Caldwell Dyson a initiat imediat procedura de oprire a echipamentelor, astfel incat in acest moment Sistemul de Pozitionare Globala, cateva convertoare de energie si un sistem de dispozitive care comanda diverse alte echipamente sunt inchise.

Doua dintre cele patru giroscoape care faceau parte din sistemul de navigatie al statiei au fost initial inchise, insa echipajul a reusit sa-l faca functional pe unul dintre acestea, astfel incat acum SSI dispune de 3 giroscoape si o pozitie mai stabila. Duminica, astronautii au incercat sa repuna in functiune sistemul de racire, insa operatiunea s-a soldat cu esec, iar reparatiile vor presupune cel putin 2 iesiri in spatiu, in aceasta saptamana, si inlocuirea completa a pompei de amoniac defecta. Doua pompe de rezerva sunt depozitate in afara statiei, iar americanii vor initia prima iesire in spatiu, cel mai probabil joi.

Aceasta nu este singura problema cu care se confrunta SSI: anul trecut, in martie, Statia a fost evacuata din pricina unor resturi orbitale.

Nicio vizita a unei navete spatiale pentru realimentare, aducerea de noi componente si schimbarea echipajului, nu era prevazuta pana in noiembrie. Ramaneti pe DESCOPERA.ro pentru a fi la curent cu evolutia situatiei SSI. Statia Spatiala Internationala ar trebui sa ramana operationala pana in 2020.

Sursa: BBC

Nu stii unde sa-ti petreci vacanta? Citeste DESCOPERA TRAVEL