Suntem pe cale sa ne teleportam

03 08. 2010, 13:03

Nu este vorba tocmai despre versiunea de teleportare prezentata in filmul stiintifico-fantastic "Star Trek", in care un obiect dispare si apoi reapare intr-o alta locatie. Mai degraba, fenomenul se rezuma la "imperecherea" a doi atomi diferiti, astfel incat unul dintre ei sa preia proprietatile celuilalt.

"Potrivit teoriei cuantice, totul vibreaza. Atunci cand doi electroni sunt amplasati unul in apropierea celuilalt, ei vibreaza la unison. Atunci cand sunt separati, incep focurile de artificii", declara fizicianul Michio Kaku, invitat frecvent al emisiunilor despre Stiinta difuzate de Discovery Channel.

Este si momentul in care legatura cuantica - descrisa uneori si ca "teleportare" - incepe. "Un cordon ombilical invizibil incepe sa lege cei doi electroni. Si pot fi separati, apoi, dupa voie, de o distanta fie ea si cat o galaxie, fara ca aceasta legatura sa se intrerupa. Atunci, daca intr-unul dintre electroni este generata vibratia, cumva, la capatul celalalt al galaxiei, celalalt electron stie exact ce face omologul sau", sustine acelasi Kaku.



Acest proces se intampla chiar mai repede decat cu viteza luminii, spun fizicienii. Legatura cuantica nu este o idee noua - Einstein a facut candva o faimoasa referire la ea, numind-o "actiune bizara la distanta" - dar cercetatorii nu au reusit decat acum 30 de ani sa observe pentru prima oara procesul.

Lucrarile de cercetare se desfasoara in cadrul Institudului de Cuantica Unificata al Universitatii Maryland. Intr-un laborator aflat la subsol, fizicianul Christopher Monroe a reusit sa "imperecheze" cu succes doi atomi ce comunica intre ei pe o distanta de aproximativ un metru. Totusi, cercetatorul este departe de a putea teleporta o fiinta vie. Problema cu aceasta actiunea, sustine Kaku, este aceea ca "trebuie sa fi distrus pentru ca trupul sa iti fie teleportat in cealalta parte a camerei. Asadar, daca ai fost dezintegrat si teleportat, atunci cine este persoana care reapare? Cei doi au aceleasi amintiri, aceleasi glume, totul identic, numai ca originalul a fost distrus in procesul teleportarii."

Sursa: NPR

Descopera lumea in care traiesti:

CITESTE SI: