Prima pagină D:News

Numarul magic pentru somn? Sapte (ore)

08.03.2010 | ● Vizualizări: 1908
Numarul magic pentru somn? Sapte (ore)     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Oamenii care dorm mai mult sau mai putin de sapte ore pe zi, incluzand micile atipiri, isi maresc riscul de manifestare a unor afectiuni cardiovasculare, potrivit unui nou studiu medical realizat in Statele Unite.

O persoana care doarme, insumat, sub cinci ore pe zi, isidubleaza, si chiar mai mult de atat, riscul de diagnosticare cuangina pectorala, afectiuni cardiacecoronariene, infarct sau atac cerebreal, s-a conchisin urma unui studiu derulat de cercetatorii facultatii de medicinadin cadrul Universitatii din West Virginia. Acelasi studiu adescoperit ca si somnul pentru mai mult de sapte ore are riscurilesale, unele ce vizeaza, indeosebi, imbolnavirea la nivelcardiovascular.

Participantii la cercetare care au dormit mai mult de noua ore pezi au fost descoperiti ca prezentau o data si jumatate mai multesanse sa dezvolte afectiuni cardiovasculare decat aceia care audormit numai sapte. Grupurile cele mai expuse riscurilor eraualcatuite din adulti cu varstele de peste 60 de ani, care dormeaucinci ore sau mai putin pe noapte. Acestia si-au sporit cu pana lade trei ori riscul dezvoltarii unor probleme cardiovascularecomparativ cu cei care au avut numai sapte ore de somn.

Studiul, condus de omul de stiinta Anoop Shankar, a analizat dateadunate intr-un sondaj din SUA, facut in 2005, pe 30.000 desubiecti adulti. Rezultatele au fost reglate in functie de varsta,sex, rasa, vicii, gabarit si actvitate. Cercetatorii nu au pututintelege exact relatia dintre durata de somn a unei persoane siafectiunile cardiovasculare. Totusi, au aflat ca aceasta durataafecteaza glanda endocrina, functiile metabolice, determinand,printre altele, presiune arteriala crescuta.

Sursa: ABC

Descoperalumea in care traiesti:CITESTE SI: