Prima pagină D:News

A fost descoperit “stramosul” Marii Bariere de Corali

Redactia Descopera.ro | 08.20.2010 | ● Vizualizări: 375
A fost descoperit “stramosul” Marii Bariere de Corali     geologie, biologie, coral, Marea Bariera, recif + zoom
Galerie foto (1)

La numai 600 de metri departare de uriasul recif din apele Australiei, un alt recif, mult mai vechi, a fost identificat recent de o echipa de cercetatori australieni si germani.

Cercetarile geologice incepute in anul 2007 au dus la descoperirea unei structuri calcaroase, ingropate in planseul oceanic pana la 110 m adancime sub nivelul fundului marii.
Varsta acestui recif este estimata la 169.000 ani.

Multa vreme s-a crezut ca Marea Bariera de Corali se inalta deasupra unui recif mult mai vechi, ingropat in solul submarin. Insa, forand sub Marea Bariera, specialistii au gasit doar roci care nu aveau origine coraliera.

In realitate, reciful"-stramos" al Marii Bariere pare a fi aceasta structura nou-descoperita, aflata la 600 m departare.

Coralii au nevoie de lumina pentru a supravietui, iar cresterea nivelul marii, survenita la sfarsitul ultimei ere glaciare, a lipsit coralii din reciful vechi de lumina necesara vietii; in aceste conditii, un numar de larve de corali ar fi reusit sa ajunga cu 600 de metri mai aproape de mal, in apele mai putin adanci, unde exista lumina suficienta, si au intemeiat acolo noi colonii, formand actuala Mare Bariera de Corali (foto).

Sursa: New Scientist

CITESTE SI: