Doi meteoriti au provocat extinctia dinozaurilor

31 08. 2010, 12:51

Anterior, oamenii de stiinta au identificat intr-un crater urias din Golful Mexic dovada impactului cu meteoritul care a adus sfarsitul dinozaurilor. Acum, evidenta unui al doilea impact asemanator a fost descoperita pe teritoriul Ucrainei. Aceasta stare de fapt aduce in discutie posibilitatea ca Terra sa fi fost, de fapt, bombardata de un adevarat dus de meteoriti cu 65 de milioane de ani in urma.

Atunci cand a fost propusa pentru prima oara, in 1980, ideea ca impactul cu un meteorit ar fi ucis dinozaurii a fost controversata si primita cu mult scepticism. Mai tarziu, descoperirea Craterului Chicxulub, din Golful Mexic, SUA, devenit "arma fumeganda" ce confirma aceasta teorie.

Acum, Craterul Boltysh din Ucraina, raportat initial in 2002, sugereaza ca dinozaurii ar fi disparut in urma unui dublu impact cu meteoriti si nu dupa o lovitura izolata. Totusi, dupa executarea unor teste de datare a sporilor fosili de feriga ramasi in urma fiecarua dintre cele doua evenimente s-a constatat trecerea unui interval de cateva mii de ani intre ele.

Aceasta constatare i-a determinat pe specialisti sa presupuna ca reptilele uriase ar fi putut cadea victime unui dus de meteoriti care ne-ar fi lovit planeta, constant, pe parcursul a mai multe milenii. Motivul acestui bombardament este momentan necunoscut.

Sursa: BBC

Descopera lumea in care traiesti:

CITESTE SI: