Prima pagină D:News

Structura completa a unui adenovirus a fost reconstruita dupa 10 ani de studii

09.01.2010 | ● Vizualizări: 143
Structura completa a unui adenovirus a fost reconstruita dupa 10 ani de studii     virus, infectie, genetica, terapie + zoom
Galerie foto (1)

Cercetatorii de la Scripps Research Institute au reconstruit structura adenovirusului uman, cea mai mare determinata vreodata cu o rezolutie atomica.

Rezultatul studiului, descris intr-un articol aparut in revista"Science", ar putea servi la dezvoltarea de noi strategii decombatere a acestui tip de virus, vinovat de o serie de infectiirespiratorii si gastrointestinale. "In urma reconstruiriistructurii virusului am dobandit o cantitate notabila de informatiiimportante, care ar putea fi esentiale in eventualitateareprogramarii virusului in cadrul unei terapii genice", a comentatGlen Nemerow, unul dintre autorii studiului.

Desi cu ajutorul cristalografiei cu raze X a fost reconstruita panaacum structura a numeroase virusuri, aceasta este cea mai mareobtinuta vreodata, a adaugat colegul lui, Vijay Reddy. Adenovirusulcontine circa un milion de aminoacizi, aproape dublu fata de PRD1,cel mai mare virus reconstruit inainte de acest studiu.

Descoperita in anii '50, aceasta categorie a adenovirusurilorcuprinde o sumedenie de agenti infectiosi, inclusiv pe cel careprovoaca raceala obisnuita. Desi organismul uman estecapabil sa combata infectia cu adenovirus, el poate cauzacomplicatii grave la copii, persoane in varsta sau adulti cusistemul imunitar compromis.

Si in pofida faptului ca adenovirusul le-a cauzat problemeoamenilor de mii de ani, doar recent cercetatorii au inceput sa segandeasca cum ar putea sa-i utilizeze anumite proprietati, precumstabilitatea si capacitatea de a infecta tipuri diferite de celule.Modificat prin intermediul ingineriei genetice, adenovirusul s-arputea transforma intr-un vector util pentru terapia genica.

Sursa: Le Scienze

CITESTE SI:

Tag-uri: virus | infectie | genetica | terapie