Structura completa a unui adenovirus a fost reconstruita dupa 10 ani de studii

01 09. 2010, 11:44

Rezultatul studiului, descris intr-un articol aparut in revista "Science", ar putea servi la dezvoltarea de noi strategii de combatere a acestui tip de virus, vinovat de o serie de infectii respiratorii si gastrointestinale. "In urma reconstruirii structurii virusului am dobandit o cantitate notabila de informatii importante, care ar putea fi esentiale in eventualitatea reprogramarii virusului in cadrul unei terapii genice", a comentat Glen Nemerow, unul dintre autorii studiului.

Desi cu ajutorul cristalografiei cu raze X a fost reconstruita pana acum structura a numeroase virusuri, aceasta este cea mai mare obtinuta vreodata, a adaugat colegul lui, Vijay Reddy. Adenovirusul contine circa un milion de aminoacizi, aproape dublu fata de PRD1, cel mai mare virus reconstruit inainte de acest studiu.

Descoperita in anii '50, aceasta categorie a adenovirusurilor cuprinde o sumedenie de agenti infectiosi, inclusiv pe cel care provoaca raceala obisnuita. Desi organismul uman este capabil sa combata infectia cu adenovirus, el poate cauza complicatii grave la copii, persoane in varsta sau adulti cu sistemul imunitar compromis.

Si in pofida faptului ca adenovirusul le-a cauzat probleme oamenilor de mii de ani, doar recent cercetatorii au inceput sa se gandeasca cum ar putea sa-i utilizeze anumite proprietati, precum stabilitatea si capacitatea de a infecta tipuri diferite de celule. Modificat prin intermediul ingineriei genetice, adenovirusul s-ar putea transforma intr-un vector util pentru terapia genica.

Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: