Rinichiul artificial implantabil este aproape gata

05 09. 2010, 00:00

Cercetatorii de la Universitatea California din San Francisco au anuntat ca au pus la punct, in cadrul unei colaborari cu mai multe echipe de cercetatori de la alte universitati, primul prototip al unui rinichi artificial implantabil. Potrivit oamenilor de stiinta, el va putea fi utilizat in aplicatii clinice in circa 5-7 ani.

"Aparatura a fost astfel proiectata incat sa se obtina majoritatea beneficiilor asigurate de un transplant de rinichi", a comentat Shuvo Roy, coordonatorul cercetatorilor implicati in proiect.
Sistemul cuprinde doua stadii, in primul fiind utilizate sofisticate filtre microscopice pentru filtrarea sangelui de toxinele metabolice, in timp ce in cel de-al doilea, in interiorul unui bioreactor se realizeaza (prin ingineria tesuturilor) cresterea de celule destinate sa mimeze actiunea renala in reglarea nivelului de electroliti, metaboliti si apa astfel incat sa-i permita aparatului sa desfasoare celelalte functii biologice ale unui rinichi sanatos.

Prima faza a proiectului, finalizata recent, s-a concentrat pe dezvoltarea tehnologiilor necesare pentru reducerea dimensiunilor aparaturii la unele compatibile cu implantarea lui intr-un organism viu, si testarea functionarii diferitelor componente ale acestuia pe modele animale.

Intr-o situatie in care se dispune de un numar limitat de donatori de rinichi pe an, cei mai multi pacienti trebuie sa recurga la dializa, dar protocoalele de dializa actuale prevad 3 sedinte pe saptamana cu o durata cuprinsa intre 3 si 5 ore. In fapt, a explicat Roy, acest tratament suplineste doar in proportie de 13% functia renala, cu consecinte grave pe termen lung asupra sanatatii pacientilor.


Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: