Viata la oras ne face psihotici

08 09. 2010, 12:04

"Dupa cum se stie, exista o substantiala variabilitate la nivel mondial in ceea ce priveste incidenta schizofreniei la nivelul populatiei generale. Tendinta geografica cea mai evidenta este cresterea incidentei acestei boli in orase, in raport cu zonele rurale", a comentat Stanley Zammit de la Universitatea Cardiff, din Galles.

Studii epidemiologice precedente au identificat o legatura intre un risc crescut de a dezvolta dereglari psihotice si caracteristiciie mediului in care traiesc subiectii afectati, precum densitatea populatiei, nivelul economic scazut, gradul scazut de coeziune sociala. Pentru a examina in ce mod caracteristicile individuale, educative si cele ale mediului de viata pot fi corelate aparitiei psihozelor, Zammit si colegii sai au studiat un total de 203.829 subiecti care traiesc in Suedia, confruntandu-i pe cei din mediul urban cu cei care traiesc in zone rurale.

Potrivit rezultatelor, riscul de psihoza non-afectiva este mai ridicat in zonele urbane decat la tara: 328 subiecti (0.16 % din total) au fost diagnosticati cu schizofrenie, 741 (0.36 %) cu o forma de psihoza non-afectiva, 355 (0.17 %) cu psihoza afectiva si 953 (0,47 %) cu alte tipuri de psihoze.
Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: