Un cataclism spatial a creat luna Planetei Rosii

21 09. 2010, 13:46

Originea satelitilor Phobos si Deimos ai planetei Marte constituie o veche dilema in randul astronomilor. Una dintre cele mai vechi si creditate teorii privind originea misterioasa a celor doua corpuri ceresti era aceea ca cele doua luni au fost initial asteroizi de mari dimensiuni care au fost captati de forta gravitationala a planetei.

Insa, in cadrul unei recente conferinte de astronomie de la Roma, profesorul doctor Marco Giuranna de la Institutul National de Astrofizica din Italia si astronomul Pascal Rosenblatt de la Observatorul Regal din Belgia au adus dovezi concrete care contrazic vechea teorie. Potrivit celor doi oameni de stiinta, Phobos a fost formata din material martian aruncat in orbita in urma unei coliziuni de proportii apocaliptice dintre un corp spatial si planeta Marte.

Noua teorie se bazeaza pe datele furnizate de programul spatial Mars Express al Agentiei Spatiale Europene - ESA; unul dintre spectometrele satelitului Mars Express indicand foarte clar ca materialul din care este format Phobos are, in mare, aceeasi structura cu cel al Planetei Rosii. Tot in urma datelor obtinute cu ajutorul Mars Express, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca densitatea lui Phobos - masurata cel mai exact pana acum - este cu mult mai mica decat a materialelor obisnuite care formeaza asteroizii. O misiune ruseasca numita Phobos-Grunt, care va fi lansata in 2011, va investiga si mai in detaliu compozitia satelitului.