A fost creat ovarul artificial

23 09. 2010, 13:26

Cercetatorii din cadrul Brown University si Women&Infants Hospital au anuntat ca au reusit, in premiera mondiala, sa produca in conditii experimentale, primul ovar artificial uman. Stirea aduce noi sperante pentru cercetarile care privesc fertilitatea umana, precum si pentru pacientele bolnave de cancer care urmeaza tratamente de fertilizare. Echipa declara ca a folosit, in prima instanta, un ovar creat in laborator care a putut duce la capat maturarea ovulele.

"Un ovar este alcatuit din trei mari tipuri de celule, iar noi am reusit sa cream pentru prima data o structura tridimensionala compusa din cele trei tipuri de celule", declara Sandra Carson, profesor de obstetrica si ginecologie.

Cercetatorii sustin ca ovarul in cauza este un adevarat laborator viu pentru investigarea intrebarilor fundamentale referitoare la modul de functionare al ovarelor, precum si un material de lucru ideal pentru experimentarea unor probleme serioase de genul expunerii la toxine sau alte substante chimice care afecteaza sanatatea si maturarea ovulelor.

Pentru a crea ovarul, cercetatorii au "construit" o increngatura de celule theca, una dintre cele doua tipuri de celule de baza din ovar, donate initial de catre cateva paciente cu varsta cuprinsa intre 26-46 ani. Dupa ce aceste celule s-au dezvoltat suficient in conditiile speciale din laborator, cercetatorii au adaugat celule granuloase impreuna cu oocite, celulele-ou. Dupa o perioada de cateva zile, celulele theca le-au acoperit pe cele granuloase si pe oocite - de asemenea, totul transformandu-se intr-un ansamblu care poate fi denumit primul ovar artificial din istorie.

Sursa: ScienceDaily