Viata la oras i-a ajutat pe oameni sa devina mai rezistenti la TBC

24 09. 2010, 13:39

In regiunile in care exista de multa vreme asezari urbane, oamenii din familii care traiesc acolo de cateva generatii sunt mai putin expusi riscului de infectie cu bacilul tuberculozei (si cu agentul patogen al leprei, inrudit cu cel care produce TBC). Cauza? Multi dintre acesti oameni au mostenit, de la stramosii lor, o gena care confera rezistenta la infectia cu acesti patogeni.

Initial, in vechile orase, marea densitate a locuitorilor si conditiile precare de viata au favorizat raspandirea infectiilor. Selectia naturala a permis supravietuirea acelor indivizi care prezentau - datorita unei anumite gene - o rezistenta mai mare in fata acestor boli, iar acestia au transmis gena respectiva descendentilor lor.

Cercetatorii de la Colegiul Universitar din Londra au testat mostre de ADN provenite de la 17 populatii din Europa, Asia si Africa, cautand sa identifice aceasta gena.
Datele obtinute au fost comparate cu informatiile istorice privind aparitia si dezvoltarea oraselor in regiunile respective.

Gena protectoare s-a dovedit a fi prezenta, intr-o proportie foarte mare, in zonele in care exista (sau au existat) orase vechi, intemeiate in urma cu mii de ani.

Sursa: EurekAlert