De la Han la Hotel

28 09. 2010, 07:00

Piata Teatrului a fost punctul de plecare al industriei hoteliere in Bucuresti.La mijlocul secolului al XIX-lea avem primele hoteluri moderne, primul din dreapta, in plan Indepartat, fiind «Grand Hotel Broft»(1860). hotelul Hugues(1840), Casa English(1856) si «Grand Hotel Broft»(1860) care va deveni hotelul Continental, ridicat intre 1885-1886 de arhitectul german Emil Rittern Forester. Trecerea de la han la hotel ascunde o mare transformare economica. Seamana cu o schimbare de statut. Cat timp Bucurestiul a avut o economie manufacturiera, de serie mica sau relativ modesta a inflorit economia hanurilor, care ofereau o multifunctionlitate specifica: locuinta-atelier-punct de desfacere.

Adesea hanurile erau profesionalizate: Hanul Zlatari era al argintarilor si giuvaergiilor; Hanul Gabroveni era al negustorilor sositi din zona Gabrovo, pe atunci Imperiul Otoman; hanul Sf.Gheorghe era destinat cu precadere cojocarilor si blanarilor insa, multe dintre hanurile secolului al XVIII-lea, pana dupa 1850, aveau felurite pravalii. Economia Bucurestilor se schimba treptat cu anii 1830-1860, intii cu ajutorul en-grosistilor de lipscanie si apoi prin investitorii care au dezvoltat manufacturi cu tehnica moderna. Din acest moment productia se muta in afara orasului, punctele de desfacere sunt mult mai diversificate si impanzesc toate cartierele iar locuintele acestor "inovatori" sunt in cartiere rezidentiale sau relativ centrale. Locul zarafilor este luat treptat de institutii bancare, mai ales dupa 1860. Fiecare han avea zaraful sau dupa cum fiecare hotel de azi detine o casa de schimb.

Hanurile sunt modificate intr-un hibrid care nu functioneaza, numite pompos "hoteluri" - de fapt improvizatii nemodernizate. Apar insa hoteluri moderne care au concurat cu mare succes serviciile oferite de hanuri. Intre primele hoteluri ale capitalei au fost Hotel Hugues si Hotel Broft la 1840 respectiv 1847 iar mai apoi vestitele Grand Hotel de France si Grand Hotel De Boulevard, numit pentru inceput Herdan. Se produc modificari in tipul de consum, oamenii preferand noile restaurante salubre, cu meniuri occidentale si orchestre straine, dar cautate erau si cofeturile "evropenesti" sau articolele de lux care se gaseau in magazine tematice la parterul noilor hoteluri.

Ce fel de urme au lasat toate aceste transformari in fizionomia si memoria orasului, va invitam sa aflam marti, la Grand Hotel Continental.

Lector: Adrian Majuru, istoric
Cost: 45 de lei (apa, cafea, ceai incluse)
Data si ora: 28 septembrie, 19.30
Loc: Grand Hotel Continental
Inscrieri la contact@victoriei.ro