Fii British la MŢR!

12 10. 2010, 06:00

Proiectul "British Documentary "Documentare Britanice", iniţiat de British Council România, în cadrul programului "New Work New Audiences" / "Noi creaţii, un nou public", este un proiect inedit, prezentat pentru prima oara în România, prin care ne dorim să prezentăm unui public cât mai larg creaţii contemporane britanice.

Filmele incluse în seria "British Documentary" "Documentare Britanice" au fost premiate sau nominalizate pentru numeroase distincţii în cadrul festivalurilor internaţionale, printre care şi Festivalul de Film Documentar Grierson, din Marea Britanie, la ediţiile din 2009 şi 2008.

Tematica filmelor este extrem de diversă - de la probleme sociale ale lumii contemporane la perioada războiului rece şi a anilor '60, de la titanicele particule ale atomului la neurochirurgie, de la manipulare media la crima artistică a secolului XX, de la viitorul sumbru al planetei, la farsa ca arma a activismului social şi de mediu.

Intrarea publicului la proiecţiile documentarelor britanice este liberă. Filmele sunt subtitrate în limba română.

Luni, 18 octombrie, de la ora 19, vă aşteptam la... MAN ON WIRE (2007, 90 min.)

Câştigător a aproape 30 de premii la festivaluri de film internaţionale, "Man on Wire" este o repovestire a aventurii îndrăzneţe şi, totodată, ilegale, a lui Philippe Petit, de a străbate mergând pe sârmă, la mare înălţime, distanţa dintre turnurile gemene din New York - ceea ce s-a numit mai târziu "infracţiunea artistică a secolului XX". În ziua în care împlinea 25 de ani, Philippe Petit a petrecut 45 de minute pe sârmă, mergând, dansând, stând întins sau în genunchi, între acoperişurile celor două turnuri.

Filmul utilizează înregistrări de arhivă pentru a reconstitui şi istoriile similare ale traversării pe sârmă a distanţei dintre turnurile de la Notre-Dame şi dintre turnurile Podului Sidney Harbour, vorbind despre schimbările pe care le-au adus în viaţa lui Philippe Petit.