Oglinda, oglinjoara, sunt sanatos sau nu?

18 10. 2010, 11:59

Pielea de pe fata a fost deja utilizata pentru evaluarea la distanta a circuitul hematic de Jannis Pavlidis de la Universitatea Houston. In 2007, Pavlidis a dezvoltat o metoda de analiza termica a pielii faciale cu raze infrarosii, special pentru pacientii cu dereglari psihice care refuzau contactul cu instrumente de diagnostic chiar si neinvazive, precum electrocardiograma. Sistemul respectiv a dat rezultate bune, dar s-a dovedit costisitor si complex.

Noua metoda dezvoltata acum de cercetatorii de la MIT este insa mult mai economica si la fel de practica si eficienta, potrivit studiului publicat in revista Optics Express, realizat pe 12 subiecti care s-au "oglindit" in ecranul computerului, transformat intr-o oglinda virtuala prin intermediul unei web-cam. "Oglinda" percepe unda fluxului de sange pompat de inima, evaluand lumina reflectata de pielea fetei.

Costul camerei web (mai putin de 30 euro) si posibilitatea de a o conecta la un laptop obisnuit ar putea pune aceasta tehnologie la indemana tuturor.

Sursa: Corriere della Sera