Salvati cel mai rar ras din lume!

29 10. 2010, 13:00

Daca la nivelul anilor 1960, traiau circa 3.000 de exemplare in intreaga peninsula iberica, in anul 2005 mai supravietuiau cu greu doar 150 de rasi, marea lor majoritate traind in Parcul National Donana. Conform cercetarilor realizate pe aceasta specie de felina, distrugerea habitatului si braconajul au fost cauzele principale care au dus la disparitia rasilor pana la nivelul anilor 2000, an din care majoritatea Lynx pardinus au inceput sa moara loviti de masini.

Pe langa aceste pericole care ameninta existenta speciei, zoologii spanioli au descoperit izbucnirea de epidemii periodice care decimeaza populatiile locale de iepuri de vizuina (Oryctolagus cuniculus), prada principala a rasilor iberici.

Ingrijorati de iminenta disparitie a rasilor, specialistii din cadrul Lynx Life au demarat un ambitios proiect de salvare. In aceasta directie, cercetatorii au amenajat in apropierea localitatii La Olivia, un centru de conservare populat cu rasi capturati in salbaticie si adusi in aceasta incinta cu unicul scop de a se imperechea si a-si creste puii in conditii sigure.

In prezent, centrul La Olivia adaposteste peste 40 de rasi, iar iubitorii acestei feline intentioneaza sa deschida alte asemenea centre de inmultire pe teritoriul provinciei Andaluzia, patria naturala a rasului iberic.

Sursa: BBCNews