O lume fara antibiotice?

02 11. 2010, 11:53

Intr-un interviu acordat New York Times in 1945, Sir Alexander Fleming avertiza intreaga lume: potrivit inventatorului penicilinei, o utilizare improprie a antibioticului putea duce la selectia de "forme mutante" si rezistente de Stafilococ auriu, capabile sa provoace infectii grave nu doar la pacienti, ci si la cei care se afla in vecinatatea acestora. Fleming avea dreptate: dupa un an de utilizare a penicilinei, un procent mare din aceste bacterii dezvoltase rezistenta la terapie. De atunci, in pofida faptului ca cercetarea a produs zeci de noi molecule, situatia s-a inrautatit pana la a deveni cu adevarat alarmanta.

In prezent exista germeni invincibili, capabili sa supravietuiasca tuturor (sau aproape) tuturor antibioticelor menite a-i ucide. Ultimul a aparut in India si, din cauza turismului sanitar practicat de multi englezi (care merg la Delhi pentru a se supune interventiilor chirurgicale, mai ieftine decat in Marea Britanie), a reusit sa ajunga in Europa si sa provoace infectii, dupa cum se arata recent intr-un articol publicat de revista The Lancet.

Ingrijorarea in lumea medicala este tot mai mare. Aparitia acestor super-bacterii ultra-rezistente nu este o noutate: enterobacteria indiana este doar ultima, dar au fost deja identificate bacterii, denumite Acinetobacterii, impotriva carora cele mai multe dintre moleculele disponibile sunt ineficiente, si care pot provoca infectii grave, mai ales in departamentele de chirurgie sau terapie intensiva ale spitalelor.

Aproape toate antibioticele au fost descoperite intre anii '50 si '70, si in ultimii 10 ani nu au aparut decat doua noi clase de compusi. Industria farmaceutica nu are interes sa dezvolte molecule de tipul antibioticelor, care spre deosebire de cele pentru hipertensiune sau diabet, sunt administrate o perioada scurta de timp si, in plus, risca sa devina rapid inutilizabile din cauza rezistentelor. Dar in timp ce cercetarea si-a incetinit ritmul, bacteriile nu stau locului, vehiculand infectii si rezistente de la un capat la altul al lumii.

Pesimistii vorbesc acum de "era post-antibiotice", dar optimistii continua sa creada in cercetarea medicala, bazandu-se pe faptul ca, in ultima instanta, oamenii de stiinta se vor dovedi mai "smecheri" decat bacteriile.

Sursa: Corriere della Sera