Prima pagină D:News

La CERN au fost recreate temperaturile de dupa Big-Bang

11.08.2010 | ● Vizualizări: 357
La CERN au fost recreate temperaturile de dupa Big-Bang      CERN, LHC, Big Bang, materie + zoom
Galerie foto (1)

Mii de miliarde de grade, comparabile celor existente in primele milionimi de secunde de viata ale Universului, au fost obtinute in cel mai mare accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider, in urma coliziunilor unor ioni de plumb.

Un pas inainte semnificativ in directia descifrariicomportamentului Universului in primele momente de viata: la CERNdin Geneva, in cel mai mare accelerator de particule din lume,Large Hadron Collider (LHC), au fost recreatetemperaturi de mii de miliarde de grade, similare celorinregistrate in primele milionimi de secunda de dupa Big Bang;temperaturi generate de primele coliziuni intre ioni deplumb.

"Dupa aceste prime experimente debuteaza un program de studiu alcomportamentului Universului in primele sale momente de viata",a comentat Federico Antinori, coordonator al determinarilorcorelate coliziunilor de ioni grei din cadrul experimentului Alice(care studiaza tocmai starea materiei in primele clipe de viata aleUniversului, la o fractiune de secunda dupa Big Bang). Latemperaturile extreme obtinute acum, inexistente chiar si in"inima" stelelor, devine posibila observarea materiei primitive,cum era aceasta inainte de a capata caracteristicile avute inprezent.

Dupa primele coliziuni la energie inalta intre protoni, realizatein data de 30 martie, acesta reprezinta un nou succes pentrusuper-acceleratorul LHC. La temperaturile de mii de miliarde degrade, cele recreate acum in inelul de 27 km al acceleratorului,"pachetele" de particule (quarci si gluoni), care in conditiinormale sunt ferm blocate in nucleu, se "dizolva", iar cuarcii sigluonii se elibereaza intr-un soi de "supa".

Sursa: La Repubblica

Tag-uri: CERN | LHC | Big Bang | materie