Un impuls electric te poate transforma in geniu sau in leguma

10 11. 2010, 13:23

Intr-un experiment neobisnuit al cercetatorilor din Marea Britanie, studenti ai Universitatilor Oxford si London au acceptat sa le fie trecute prin lobii parietali - regiune din spatele creierului cruciala in procesarea numerelor - impulsuri electrice in timp ce rezolvau diverse teste numerice.

Telul studiului era identificarea posibilitatii imbunatatirii competentelor matematice prin electrocutarea creiereului, o asemenea reusita conducand mai departe la fundamentarea tratamentelor de vindecare a unor afectiuni precum discalculia - sau "orbul numerelor".



Intrdoducerea unui curent electric in creier, dinspre lobul parietal drept inspre cel stang, le-a sporit simtitor studentilor viteza si acuratetea calculelor - iar efectul a durat pana la sase luni. Totusi, in mod ingrijorator si neasteptat, traversarea in sens invers a lobilor de catre impulsul electric a afectat in sens negativ performatele subiectilor.



Expertii sustin ca posibilitatea de a "porni" si a "opri" parti din creier dupa plac deschide noi orizonturi in tratarea unei largi game de probleme, de la discalculie pana la disfunctii vizuale determinate de atacuri cerebrale.

Aceiasi specialisti recunosc, insa, ca nu sunt pe deplin lamuriti de felul in care curentul electric afecteaza creierul. Si nu stiu inca daca cei care au primit invers "portia" de electricitate au mai ramas "anormali" la luni de zile dupa experiment. "Este improbabil ca stimularea electrica sa transforme o persoana mediocra intr-un Einstein modern, dar sunt sanse mari sa ii sporeasca priceperea in lucrul cu numere", declara doctorul Cohen Kadosh, coordonator al cercetarilor.

Sursa: Dailymail

Descopera lumea in care traiesti: