Orasele plutitoare ale viitorului

17 11. 2010, 11:55

De sus vor semana cu niste gigantici "crini", dar in realitate vor fi orase in toata puterea cuvantului, care vor pluti pe suprafata Oceanului Pacific, putand gazdui intre 10.000 si 50.000 de persoane. O solutie pentru cei interesati, in viitorul apropiat, sa locuiasca in orase plutitoare, dominate de tehnologii "verzi", unde nivelul gazelor cu efect de sera va fi cu 40% mai scazut decat cel emis de metropolele terestre.

Proiectantul acestui tip de oras "de vis" este societatea japoneza Shimizu, care i-a gasit si un nume: "Green Float". Fiecare oras va fi o celula de sine statatoare, libera sa navigheze pe suprafata Oceanului Pacific, in apropierea Ecuatorului, unde nu se formeaza uragane, si care se va putea uni cu alte celule-oras de dimensiuni tot mai mari. Potrivit planurilor futuriste - si "fantapolitice" - ale japonezilor, atunci cand un orasel plutitor va atinge o anumita dimensiune se va putea transforma chiar intr-o tara, cu constitutie proprie, astfel incat sa devina independenta fata de orice alt stat aflat pe "uscat".

"Nucleul" fiecarui oras in parte (construit pe o insula artificiala) va fi reprezentat de un zgarie-nori, care se va inalta la circa o mie de metri deasupra nivelului marii, zone rezidentiale fiind amplasate de jur-imprejurul acestuia. Nici marele turn central nu va necesita o legatura cu continentul pentru a fi construit, deoarece va fi compus din aliaje de magneziu, ale caror componente vor fi extrase din apa marii. Iar diferitele elemente care asamblate vor constitui orasul vor fi construite direct in largul marii.

Apoi, fiecare oras plutitor isi va recicla integral deseurile, si nu numai: navigand in largul oceanului le va transforma in energie pentru alimentarea insulei.

"Amplasamentul acestor Green Float este un element esential. A fost aleasa zona ecuatorului intrucat clima este aici in general foarte stabila. Temperatura inregistrata la nivelul marii se ridica la 28° C, dar la 900-1.000 m inaltime scade la 26°C , fiind asadar acceptabila pentru a trai aici tot anul", a explicat Masaki Takeuki de la Shimizu Corporation.

Cand ne vom putea cumpara un apartament? Shimizu intentioneaza sa inaugureze primul oras plutitor pana in 2025, si se pare ca exista potentiali clienti chiar si in clipa de fata.

Sursa: La Repubblica