Prima pagină D:News

Copacii bioluminiscenti ar putea lumina strazile viitorului

Redactia Descopera.ro | 11.29.2010 | ● Vizualizări: 524
Copacii bioluminiscenti ar putea lumina strazile viitorului     no tags + zoom
Galerie foto (3)

Cercetatorii Universitatii Cambridge dezvolta mijloace de a face pomii sa straluceasca, incat acestia sa poata fi folositi pe post de corpuri naturale pentru iluminat stradal, independente energetic.

O echipa de cercetatori desfasoara experimente genetice pentru a face posibila implementarea trasaturii responsabile de stralucirea - bioluminiscenta - a licuricilor unei varietati de organisme, indeosebi vegetale.

Deopotriva cu inlocuirea iluminatului stradal, plantele bioluminiscente le-ar servi cu succes si oamenilor nebransati la vreo retea electrica. Si, daca este necesara mai multa lumina, plantele ar putea fi, pur si simplu, crescute si inmultite.Oamenii de stiinta de la Cambridge au folosit gene recoltate de la licurici precum si de la o forma speciala de bacterie marina stralucitoare pentru a crea ceea ce ei numesc "BioBricks" - sau caramizi genetice, care pot fi inserate intr-un genom.

Astfel, dupa ce au introdus gene modificate intr-un esantion de bacterie e-coli, geneticienii au reusit sa produca o gama de culori - si au creat o lumina vie suficient de stralucitoare incat sa permita lectura.Cercetatorii au creat efectul de stralucire prin obtinerea unei substante - oxiluciferina -aflata initial intr-o stare energetica intensa, dar care se stabilizeaza rapid la un nivel mai scazut de energie, ajungand sa emita un singur foton.

Desigur, echipa de cercetare, condusa de geneticianul Theo Sanderson, nu a reusit inca sa creeze vreun copac bioluminiscent, dar rezultate preliminare dau sperante. O asemenea nascocire ar avea un potential comercial urias daca ar inlocui sistemul de iluminat stradal clasic, cu unul natural, autosustenabil si extrem de prietenos cu mediul.

Sursa: Dailymail

Descopera lumea in care traiesti: