Prima pagină D:News

“Transformer”-ii intra in lupta: masina de razboi humvee-elicopter-avion

Redactia Descopera.ro | 12.02.2010 | ● Vizualizări: 483
“Transformer”-ii intra in lupta: masina de razboi humvee-elicopter-avion     vehicul militar convertibil, tranformers, humvee, elicopter, avion, DARPA, Terrafugia, razboi, Afghanistan, talibani + zoom
Galerie foto (3)

Are un aspect fantezist dar, pentru trupele care lupta in Afghanistan, revolutionarul vehicul militar zburator ar putea deveni in curand realitate.

Un mijloc de transport rutier militar, noul humvee se poate transforma in elicopter la actionarea unui singur buton, permitandu-i vehiculului sa isi ia zborul pe deasupra obstacolelor si a pericolelor iminente din zonele de conflagratie. De asemenea, humvee-ul le va permite soldatilor sa evadeze rapid si eficient, pe calea aerului, dintr-o eventuala ambuscada a inamicilor, precum si evacuarea in viteza a ranitilor care necesita ajutor medical.Agentia pentru Proiecte de Cercetare Avansata in Aparare a Pentagonului (sau DARPA) a lansat programul in valoare de aproximativ 50 de milioane de euro pentru a dezvolta un vehicul armat zburator, care sa poata transporata patru soldati cu echipamente.

Vehiculul, cu o armura din materiale compozite pentru protectia echipajului in fata folului de mitraliera, a exploziilor si a unor rachete, va avea o autonomie, atat pe sol cat si in aer, de aproximativ 450 de kilometri. De asemenea, poate decola si ateriza vertical, asemenea avioanelor de vanatoare britanice Harrier, pentru a spori posibilitatile de acces in zone cu teren accidentat.Fiind dotat cu mijloace de control automat, dispozitivul va putea fi condus si pilotat de o persoana necalificata ca pilot, marindu-i astfel flexibilitatea. In plus, pe acest vehicul se pot monta mitraliere si tunuri pentru a putea lansa atacuri grele. Cu o lungime de peste sase metri, masina ar putea atinge viteze de circa 105 km/h la sol si mai mult de 240 km/h in zbor.

Un prototip al vehiculului, denumit Transformer, sau TX, ar putea fi gata in 2015. In cadrul proiectului a fost cooptata si compania privata Terrafugia, deja bine cunoscuta pentru construirea unei masini zburatoare de uz comercial.

Sursa: Dailymail

Descopera lumea in care traiesti: